De klik tussen Jihan en Manon

door Adri Zagers, vrijwillig coördinator 1-op-1

Begin dit jaar ben ik begonnen als vrijwilliger bij Meedoen in de Wijken (MidW). Als coördinator probeer ik deelnemers te koppelen aan vrijwilligers voor de 1-op-1 lessen. Het geeft mij voldoening als ik een succesvolle koppeling kan maken. In de meeste gevallen wordt het hele traject van 20 lessen afgerond. Soms kiezen deelnemer en vrijwilliger ervoor om een tweede traject van 20 lessen te doorlopen. Jihan en Manon zijn zo’n koppel en ik ben benieuwd naar wat hen drijft.

“Ik kwam in Nederland voor de liefde.”

We spreken af in de bibliotheek. Bij een kopje koffie komt het gesprek al snel op gang. Jihan blijkt een heel open persoon te zijn, die zich heel vlot in het Nederlands kan uitdrukken. “Ik ben in 2017 naar Nederland gekomen voor de liefde. Mijn man woonde hier al. Het eerste jaar was heel moeilijk. Ik liet mijn familie en mijn werk als apotheker achter in Irak. Ik kon mij nog niet goed uitdrukken in het Nederlands.”

Inmiddels gaat het goed met Jihan. Ze heeft een druk leven: een part-time job bij Ananz ouderenzorg, vrijwilligerswerk bij Vitalis en ze besteedt veel tijd aan het verbeteren van haar Nederlandse taal om later professioneel aan de slag te kunnen in haar beroep als apotheker.

Communicatiestrateeg

Manon is werkzaam als zelfstandig communicatiestrateeg. Ze adviseert organisaties met hun strategie, positionering en communicatie. Wat beweegt haar om daarnaast te kiezen voor vrijwilligerswerk bij MidW? “Tijdens de lockdown zag ik de vacature op Eindhoven Doet. Ik wilde me nuttig maken en bijdragen aan de maatschappij. Ik vind het interessant om Nederland en de Nederlandse taal vanuit de blik van de migrant te zien. Dat verbreedt echt je horizon. Het is leuk te leren over de cultuur van de deelnemer en als ‘ambassadeur’ de deelnemer te laten kennismaken met Nederland en Eindhoven.  Tijdens de lockdown vielen veel hobby’s weg zoals sport, edelsmeden, hondentraining, waardoor ik tijd overhield voor iets anders. Taalcoach voor Meedoen in de Wijken is niet per se ‘werk’, maar vooral heel leuk om te doen.”

De leerdoelen

Jihan en Manon hadden voor de eerste cyclus van 20 lessen een heel duidelijk leerdoel afgesproken, namelijk het B2 staatsexamen. Het behalen van dit doel in september was voor Jihan een belangrijke mijlpaal. Om het te vieren zijn Jihan en Manon samen een taartje gaan eten bij Pinkie Patisserie (zie foto).